Stoelverhoger.net

De nummer een website over stoelverhogers

Foto door Manuel Schinner op Unsplash

Wat is de eetmethode baby led weaning?

Door Thomas ter Weiden op 3 juli 2019

Heel wat baby’s en peuters kopiëren graag het gedrag van ouders of oudere broers of zusjes. Zo willen ze op een bepaalde leeftijd niet meer in een kinderstoel zitten, maar net als de andere gezinsleden op een ‘grote’ stoel aan de ‘grote’ tafel plaatsnemen. Een goede zaak, want zo worden kinderen veel zelfstandiger. Ook tijdens het eten zelf willen ze ‘er echt bijhoren’. Hun dagelijkse portie fruitpap of hun gepureerde groentjes lijkt helemaal niet op wat hun oudere broertjes of zusjes eten en dit zorgt bij baby’s en peuters vaak voor frustratie.

Heb jij ook zo’n baby of peuter die niet gelukkig is met de gepureerde maaltijd die hij voorgeschoteld krijgt, dan kan de eetmethode baby led weaning hierbij helpen. Deze eetmethode wordt ook vaak de Rapley-methode genoemd, naar de schrijfster Gill Rapley. Zij deed onderzoek naar baby’s en hun eetgewoonten en onderzocht daarbij of baby’s spontaan vast voedsel zouden eten als ze daar de kans toe kregen. Het onderzoek wees uit dat baby’s dit inderdaad met veel enthousiasme deden en dat deze methode bovendien veel makkelijker was voor de ouders. Baby’s zijn van nature heel nieuwsgierig en experimenteren graag, dus het zelf ontdekken van de verschillende soorten voedsel is voor een baby een ware openbaring.

De principes van de baby led weaning methode

  • Zodra een baby er klaar voor is – en dat is meestal vanaf de leeftijd van zes maanden wordt gestart met vaste bijvoeding in plaats van bijvoeding die gepureerd werd. Vanaf zes maanden kan een baby immers al goed rechtop zitten en kan hij voorwerpen vastnemen en naar zijn mondje brengen.
  • Voorstanders zijn ervan overtuigd dat deze methode de basis legt voor een gezond eetpatroon.
  • Het kind mag zelf kiezen wat het naar zijn mondje brengt om te eten, uiteraard volgens hetgeen hem aangeboden wordt.

De voordelen van de baby led weaning methode

Gill Rapley omschrijft de voordelen van deze methode als volgt.

  • Kinderen kunnen vaker en langduriger oefenen waardoor ze sneller zelfstandig kunnen eten.
  • Baby’s en peuters zullen eerder geneigd zijn nieuwe voedingsmiddelen uit te proberen omdat ze zich baseren op kleur, textuur en smaak.
  • Vaste voeding is van een betere kwaliteit.
  • Kinderen kunnen met deze methode beter hun voedselinname regelen.
  • Als kinderen zelf kunnen kiezen wat ze eten is dit voor hen aangenamer en zullen ze geneigd zijn om meer te eten.
  • Deze methode voorkomt overgewicht en obesitas op latere leeftijd.

Belangrijke aandachtspunten

Ben je geïnteresseerd om deze baby led weaning methode te volgen, houd dan zeker rekening met volgende punten.

  • Zorg dat je altijd zelf in de buurt bent als je kindje eet. Het is niet de bedoeling dat je baby of peuter zomaar iets kan eten, maar dat het enkel voedingsmiddelen in zijn mondje stopt tijdens het tafelgebeuren.
  • Informeer jezelf goed over het soort voeding dat voor baby’s en peuters belangrijk is. Zorg dat je kleintje vooral gezonde voeding eet die rijk is aan vitaminen en mineralen.
  • Laat je kindje kennismaken met verschillende soorten voedsel zodat het voldoende gevarieerd eet. Laat het niet altijd naar dezelfde voedingsmiddelen grijpen, maar zorg voor een ruime en gevarieerde keuze.

Wat met verstikking

Heel veel ouders geven hun baby of peuter gepureerd voedsel omdat ze bang zijn dat hun kleintje zich zou kunnen verstikken in grote stukken. Eigenlijk komt verstikking bij de baby led weaning methode maar weinig voor. Als een baby of peuter goed rechtop kan zitten dan is er geen enkele reden om aan te nemen dat hij zich eerder zou verstikken. Bovendien is er een heel groot verschil tussen echte verstikking die zelden voorkomt en kokhalzen wat veel vaker voorkomt. Het is niet omdat een baby of peuter kokhalst dat er meteen gevaar dreigt om zich te verstikken.

Thomas ter Weiden

Een stoelverhoger kopen was een heel gezoek, vond Thomas. Dit gezoek wil hij andere ouders graag besparen. Vandaar deze blog.