Stoelverhoger.net

De nummer een website over stoelverhogers

Foto door Fé Ngô op Unsplash

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen op een stoelverhoger?

Door Thomas ter Weiden op 2 mei 2019

Gezellig samen aan tafel zitten is ook voor jullie kleinste gezinslid heel leuk. Jammer genoeg is je kleine ukje nog niet groot genoeg om zonder hulpmiddel over de tafel heen te kijken. Hij kan uiteraard gewoon op zijn knietjes zitten, maar dat is niet comfortabel en al helemaal niet veilig.

Voor baby’s is een kinderstoel het ideale hulpmiddel om net als de rest van het gezin aan de ‘grote mensentafel’ te zitten. Zo’n kleintje kan immers nog niet zo goed zelfstandig recht zitten en in een kinderstoel – eventueel met extra steun van een kussen – kan ook je baby genieten van het hele tafelgebeuren. Het nadeel van een kinderstoel is echter dat kinderen er vrij snel uitgroeien en dat – eenmaal ze wat zwaarder en groter worden – het steeds moeilijker wordt om ze nog in en uit de kinderstoel te tillen.

Eenmaal uitgegroeid tot een flinke baby die al zelfstandig heel stevig kan zitten of een peuter of kleuter is een stoelverhoger het ideale hulpmiddel om over de tafel heen te kijken. Je kleintje zit op een ideale hoogte en om je stevig spruit op een stoelverhoger te zetten hoef jij hem niet zo hoog te tillen. Wat grotere peuters of kleuters lukt het zelfs om alleen op de stoelverhoger te klimmen. Zorg er wel voor dat je dan altijd in de buurt bent want helemaal alleen op een stoel klimmen houdt altijd een risico in.

Wat is de ideale leeftijd om gebruik te maken van een stoelverhoger?

Elk kind ontwikkelt zich anders. Een bepaalde leeftijd kleven op het gebruik van een stoelverhoger is dan ook wat moeilijk. Algemeen kan gesteld worden dat de spieren in de rug, het bovenlichaam en de nek van je baby tussen de zes en de negen maanden al voldoende ontwikkeld zijn om zelfstandig rechtop te zitten. Vanaf deze leeftijd kunnen ze in principe dan ook plaatsnemen op een stoelverhoger. Zorg op jonge leeftijd wel voor wat extra steun door middel van een kussentje. Zo zit je baby niet alleen veel comfortabeler maar ook veel steviger en dus veiliger.

Stoelverhogers met een rugleuning en extra veiligheidsgordels zijn prima geschikt voor baby’s van zes tot negen maanden. Stoelverhogers zonder rugleuning en zonder veiligheidsgordels gebruik je beter niet voor baby’s. Peuters en kleuters daarentegen kunnen wel gebruik maken van dergelijke stoelverhogers.

Heel interessant zijn natuurlijk stoelverhogers die met je kleintje meegroeien. Deze kun je gebruiken vanaf de leeftijd van ongeveer zes tot negen maanden tot je baby uitgegroeid is tot een flinke peuter die al groot genoeg is om zonder hulpmiddel op een ‘grote mensenstoel’ te zitten.

De meeste stoelverhogers hebben een aanduiding voor het maximale gewicht dat ze kunnen dragen. Dit varieert – volgens het model van de stoelverhoger – van 15 tot 22 kg.

Thomas ter Weiden

Een stoelverhoger kopen was een heel gezoek, vond Thomas. Dit gezoek wil hij andere ouders graag besparen. Vandaar deze blog.