Stoelverhoger.net

De nummer een website over stoelverhogers

Foto door zaya odeesho op Unsplash

Kinderstoel versus stoelverhoger

Door Thomas ter Weiden op 2 mei 2019

Om je kindje te laten deelnemen aan het hele tafelgebeuren bestaan er verschillende oplossingen. Je kunt je kleintje op schoot nemen, je kunt het in een kinderstoel plaatsen of je kunt gebruik maken van een stoelverhoger.

Wat is een kinderstoel?

Een kinderstoel is een stoel met hoge poten zodat baby’s en peuters op dezelfde hoogte kunnen zitten aan tafel als de andere gezinsleden. Sommige kinderstoelen hebben een klein tafelblad, andere exemplaren schuif je bij aan tafel zodat kleine kinderen gewoon van de tafel gebruik kunnen maken. De meeste hedendaagse kinderstoelen hebben een verstelbare zitting waardoor de stoel kan meegroeien.

Wat is een stoelverhoger?

Een stoelverhoger is een zitje of een klein stoeltje dat je op een gewone stoel kunt plaatsen zodat ook kleine kinderen op een comfortabele en veilige manier aan de ‘grote’ tafel kunnen zitten. De meeste stoelverhogers zijn compact waardoor je ze makkelijk kunt meenemen als je op visite of op restaurant gaat. Ook sommige stoelverhogers groeien met je kindje mee.

Zowel een kinderstoel als een stoelverhoger zorgen er dus voor dat je kleintje op een veilige en comfortabele manier van het hele tafelgebeuren kan genieten.

Maar wat is nu het grote verschil?

Er bestaan wel meerdere verschillen tussen een kinderstoel en een stoelverhoger.

 • Een kinderstoel is prima geschikt voor baby’s die al perfect rechtop kunnen zitten. Vrijwel alle kinderstoelen beschikken over veiligheidsriempjes zodat baby’s niet onderuit kunnen schuiven. Zo’n kleintje weegt nog niet zwaar en zet je makkelijk in zo’n hoge kinderstoel. Eenmaal baby’s uitgegroeid zijn tot flinke peuters vraagt het sommige ouders echter wat meer inspanning om hun uit de kluiten gewassen peuter nog in de kinderstoel te hijsen en deze er weer uit te halen. Een stoelverhoger is in dit geval de ideale oplossing. Er bestaan stoelverhogers met een tafelblad dat je makkelijk kunt wegnemen om je kleintje erin te zetten. Hierdoor moet je je kleine spruit net iets minder hoog tillen. Het tafelblad kun je eenmaal je kindje comfortabel zit gewoon aan de stoelverhoger vastmaken. Er bestaan echter ook veel eenvoudiger stoelverhogers, zonder tafelblad, zodat je kleine spruit – met wat hulp van mama of papa – er gewoon kan opklimmen zodat je deze helemaal niet meer hoeft te tillen.
 • - Een kinderstoel is een prima oplossing om thuis je kindje te laten aanschuiven aan de ‘grote’ tafel. Het grote nadeel echter van een kinderstoel is dat je deze niet zomaar overal met je meeneemt. Een stoelverhoger is veel compacter en lichter dan een kinderstoel en dus ook prima geschikt om mee te nemen als je op visite of op restaurant gaat. - Tot slot is er ook het financiële aspect. Voor een stoelverhoger betaal je meestal heel wat minder dan voor een kinderstoel. Tel hierbij nog het feit dat je een stoelverhoger ook veel langer kunt gebruiken en de optelsom is vlug gemaakt. - Hoewel vrijwel alle kinderstoelen voldoen aan alle veiligheidsvereisten en deze getest werden op stevigheid blijft een kinderstoel natuurlijk een stoel op hoge poten. Deze hoogte zorgt meestal onvermijdelijk voor iets minder stevigheid. Een stoelverhoger plaats je op een stoel met een normale hoogte wat uiteraard voor meer stevigheid zorgt.

  Tot slot

  Tot slot vatten wij nog graag even belangrijkste verschillen samen tussen een kinderstoel en een stoelverhoger.

  • Een stoelverhoger is makkelijker voor peuters.
  • De meeste stoelverhogers zijn licht en compact en kun je makkelijk met je meenemen.
  • Financieel is een stoelverhoger interessanter.
  • De montage op een gewone stoel zorgt voor iets meer stevigheid.

  Thomas ter Weiden

  Een stoelverhoger kopen was een heel gezoek, vond Thomas. Dit gezoek wil hij andere ouders graag besparen. Vandaar deze blog.